Соціальна підтримка мешканців міста

22.01.2020

Соціальна підтримка мешканців міста

На додаток до існуючих державних соціальних гарантій у м.Запоріжжя розроблена і реалізується Міська комплексна програма соціального захисту населення міста Запоріжжя, яка фінансується за кошти бюджету міста.

Один з ключових напрямків програми – це «Комплексні заходи по соціальному захисту населення». які спрямовані на підтримку родин з дітьми, осіб з інвалідністю, пенсіонерів, ветеранів, учасників бойових дій антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил та членів їх сімей, та інших категорій.

Всього у 2019 році комплексними заходами охоплено 18,2 тисяч мешканців міста, на загальну суму 22,9 млн. грн.

Було проведено 30 адресних цільових виплат, які охоплюють категорію громадян в цілому. Це – діти з інвалідністю, хворі на онкологію, ДЦП, цукровий діабет, прикуті до ліжка, які є сиротами, які виховуються у багатодітних родинах, яких виховують батьки з інвалідністю; діти, які мають соціальні хвороби; багатодітні родини, які виховують 5 та більш дітей; першокласники з багатодітних родин; особи з інвалідністю по зору, з пересадженими органами, які проходять програмний гемодіаліз, які користуються інвалідними візками; студенти з інвалідністю; учасники бойових дій та особи з інвалідністю внаслідок Другої світової війни; особи з інвалідністю внаслідок війни на території Республіки Афганістан та на території інших держав; сім’ї військовослужбовців, які загинули, померли, пропали безвісті при проходженні військової служби; сім’ї військовослужбовців, загиблих на території Республіки Афганістан та на території інших держав; сім’ї, що втратили годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи; учасники антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил та члени сімей загиблих в антитерористичній операції та інші.

У 2019 році збільшено розмір одноразової адресної цільової допомоги членам сімей загиблих військовослужбовців в локальних війнах; в зоні АТО; у мирний час до 8000 грн.; неповнолітнім дітям, які мають статус члена сім’ї загиблого в АТО та особам з інвалідністю з дитинства, батьки яких загинули в локальних війнах – до 12000 грн.; дітям з інвалідністю, хворим на онкологію – до 10000 грн.

Учасники бойових дій в АТО, ООС отримали по 3000 грн., багатодітні родини, які виховують 5 та більше дітей по 2500 грн.; ветерани визволителі по 3600 грн.; особи з інвалідністю, які проходять гемодіаліз – 2184 грн., інші категорії – по 1000 грн.

Реабілітаційну допомогу в басейні отримали 57 жінок після мастектомії, всього витрачено 55 тис.грн. Цей захід реалізується спільно з Запорізькою міською громадською організацією «Переможемо рак».

Всього адресну цільову допомогу отримали 6,9 тисяч мешканців міста, на загальну суму понад 11,5 млн.грн.

Допомогу за особистими зверненнями до управління соціального захисту населення Запорізької міської ради та управлінь соціального захисту населення Запорізької міської ради по районах отримали 7,9 тис. громадян, сума витрат склала понад 10,8 млн. грн.

У рамках Міської комплексної програми соціального захисту населення міста Запоріжжя передбачено компенсаційні виплати Запорізькому міському комунальному підприємству міського транспорту «Запоріжелектротранс» за надання права безкоштовного проїзду в трамваях, тролейбусах та автобусах підприємства одному з батьків багатодітної сім’ї шляхом надання квартальних проїзних квитків.

На виконання цього заходу у 2019 році спрямовано понад 2,8 млн.грн., безкоштовним проїздом скористалися 669 багатодітних родин.

Реалізація цих заходів буде продовжено у цьому році.