Соціальна сфера : виклики, здобутки, перспективи розвитку

12.02.2020

Соціальна сфера : виклики, здобутки, перспективи розвитку

Підсумкова нарада

Для соціальної сфери 2019 рік був знаковий, оскільки розпочата монетизація різних видів соціальної підтримки громадян, що значно посилює адресність її надання. Набули чинності нормативні акти, якими на систему покладені нові функції, загалом 14 нових напрямків роботи.

Збережене основне: направленість роботи соціальної сфери на конкретного чоловіка: створення для громадян комфортних умов, зменшення часу перебування в структурах соціальної сфери, отримання необхідної інформації в онлайн режимі, своєчасне отримання соціальної допомоги та соціальних послуг.

Сьогодні на обліку в управліннях більше 200 тисяч пільговиків.

Майже 55 тисяч домогосподарств користуються програмою житлових субсидій.

Близько 38 тисяч сімей отримують різні види державної соціальної допомоги.

Засобами реабілітації забезпечені 3,5 тисячі осіб з інвалідністю.

Забезпечені санаторно-курортним лікуванням 1,2 тисячі осіб.

Спеціалістами управлінь перевірено 92% первинно призначених пенсійних справ і 85% перерахунків пенсій, в результаті чого було доплачено пенсій на суму близько 83 тис. грн.

В управліннях соціального захисту міста запроваджена Електронна система керування чергою, безкабінетна модель прийому громадян, що сприяло систематизації та зменшенню черг, скороченню часу перебування громадян в управліннях.

З цією ж метою розроблені та активно використовуються сучасні програмні продукти:

  • «Електронна заява та декларація», «Електронний архів», «Електронний документообіг», що значно спрощує та прискорює час прийому громадян та сприяє оптимізації робочого часу працівників управлінь;
  • «Реєстр учасників антитерористичної операції», який узагальнює потреби учасників АТО, ОСС та дає можливість своєчасно на них реагувати;
  • в усіх управліннях працюють фотостудії, організований попередній он-лайн запис на прийом на зручний час через сайти управлінь, он-лайн консультування за допомогою скайп зв’язку, виїзні прийоми громадян «мобільними соціальними офісами»;
  • запроваджена ІР- телефонія – багатоканальний телефонний зв’язок з функцією надання консультацій з різних питань без залучення спеціалістів;
  • програмний комплекс «Санаторно-курортне лікування громадян пільгових категорій», дає змогу громадянам, які перебувають в черзі для забезпечення санаторно-курортним лікуванням, не звертаючись до управління, відслідковувати чергу та стан забезпечення путівками;
  • SMS повідомлення про призначення різних видів державної соціальної допомоги.

Завдяки впровадженим сучасним технологіям будь-який мешканець міста, не виходячи з дому, може отримати повну інформацію про зміни у законодавстві стосовно соціального захисту, визначити свої права на отримання того чи іншого виду соціальної підтримки тощо.

На додаток до існуючих державних соціальних гарантій у м.Запоріжжя розроблена і реалізується Міська комплексна програма соціального захисту населення міста Запоріжжя на 2019-2021 роки.

Одне з ключових завдань програми – це «Комплексні заходи по соціальному захисту населення», яке  спрямоване на підтримку родин з дітьми, осіб з інвалідністю, ветеранів, учасників бойових дій антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил, членів сімей загиблих військовослужбовців та інших категорій громадян. 

Відповідно до цього завдання надається адресна цільова допомога певним категоріям громадян, адресна допомога за особистими зверненнями мешканців міста, та інш.

Всього у 2019 році на Комплексні заходи по соціальному захисту населення з бюджету міста виділено понад 23млн.грн., підтримано біля 18 тисяч мешканців міста.

Програма допомагає вирішувати нагальні проблеми.

На забезпечення пільгового проїзду в бюджеті міста на 2019 рік передбачено 13,3млн.грн., в т.ч. 2,7млн.грн. на проїзд водним транспортом до садово – городніх ділянок.

Соціальні послуги у структурних підрозділах Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг) отримали понад 4500 осіб (особи похилого віку, особи з інвалідністю, у т.ч. діти, бездомні особи, ін.)

Особливу увагу біло приділено розвитку системи надання соціальних послуг дітям з інвалідністю. Зокрема, завершено реконструкцію  приміщення, придбано сучасне спеціальне обладнання та відкрито відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю Вознесенівського району  Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування, за адресою пр.Соборний, 182А.

Спеціалісти  Запорізького міського центру соціальних служб для сімей, дітей та молоді забезпечують соціальними послугами осіб, , які опинились у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.

Протягом року спеціалістами Центру здійснювалось супроводження прийомних сімей та дитячих будинків сімейного типу. Під соціальним супроводом перебувало 127 сімей, які потребували допомоги для подолання складних життєвих обставин та 238 сімей, в яких виховуються діти позбавлені батьківського піклування.

Здійснювались перевірки цільового використання коштів державної допомоги при народжені дитини та підтвердження місця фактичного проживання одиноких мам з дітьми.

Вдалося запобігти 234 відмовам від новонароджених дітей.

Службою екстреної психологічної допомоги «Телефон Довіри», завдяки участі у конкурсі соціальних ініціатив «Ми – це місто», реалізовано проект «Соціальне онлайн консультування» із запровадженням онлайн консультацій через соціальну мережу Facebook, програми Viber, WhatsApp, Skype.

У 2019 році управлінням соціального захисту населення Запорізької міської ради, як головним розпорядником бюджетних коштів, реалізовано 37 бюджетних програм на загальну суму 1 301 812,089тис.грн., у тому числі:

  • за рахунок субвенцій Державного бюджету – 22 програми, сума видатків склала 1 049 665,804тис.грн.;
  • за рахунок коштів бюджету міста – 15 програм, сума видатків склала 252 146,285тис.грн.

Це дозволило забезпечити виконання функцій, покладених на органи соціального захисту населення, в частині реалізації державних та міських програм, направлених на соціальний захист мешканців м.Запоріжжя.