Соціальна підтримка

05.05.2020

Соціальна підтримка деяких категорій населення

Рішенням Уряду внесені зміни до деяких нормативно-правових актів.

Зазначеними змінами спрощено доступ і надано можливість визначити своє право на призначення державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям особам, які втратили роботу або не мають можливості працевлаштуватися під час карантину (за умови, що вони перебувають на обліку в центрі зайнятості).

Також, збільшено з двох до трьох місяців термін простроченої заборгованості з оплати житлово-комунальних послуг одержувачами житлових субсидій та пільг, за наявності якої житлова субсидія не призначається, а пільга надається в безготівковій формі.

Допомога на дітей фізичним-особам підприємцям

Кабінет Міністрів України 22.04.2020 постановою №329 затвердив Порядок виплати допомоги на дітей фізичним особам-підприємцям.

Право на одержання допомоги мають фізичні особи-підприємці, які обрали спрощену систему оподаткування і належать до першої та другої групи платників єдиного податку, та сплатили єдиний соціальний внесок за усі місяці 2019 року, або протягом усіх місяців 2019 року після державної реєстрації фізичної особи-підприємця

Допомога призначається на період карантину та на один місяць після дати його відміни на кожну дитину до досягнення нею 10 річного віку (включно) у розмірі:

  • на дітей до 6 років – 1779 грн.
  • на дітей віком 6-10 років – 2218 грн.

Допомога призначається з місяця звернення та виплачується через уповноважені банки.

Документи надаються до управління соціального захисту населення за зареєстрованим або фактичним місцем проживання. Документи можна направити поштою, або надати через скриньку управління, або в електронній формі.

Для призначення допомоги подаються документи:

  • заява;
  • копії свідоцтв про народження дітей віком до 10 років;
  • довідка з Пенсійного фонду України про сплату єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (індивідуальні відомості про застраховану особу за формою ОК-7);
  • копія документа, що підтверджує право на постійне проживання в Україні (для іноземця та особи без громадянства);
  • копія рішення про встановлення опіки (у разі здійснення опіки над дитиною).

На документи, надані в електронній формі, накладається кваліфікований електронний підпис.

Допомога не призначається на дітей, на яких виплачується компенсація послуги «муніципальна няня».

Заява в електронній формі