Матеріальна підтримка сім’ям з дітьми-інвалідами

27.11.2020

ІНФОРМАЦІЯ

щодо соціальної підтримки осіб з інвалідністю

В місті Запоріжжя реалізується Міська комплексна програма соціального захисту населення, яка фінансується за рахунок коштів бюджету міста. В Програмі передбачено низку заходів, спрямованих на соціальну підтримку осіб з інвалідністю різного віку. Відповідно до Програми протягом року надаються два основних види допомоги – одноразова адресна цільова допомога та адресна допомога за особистими зверненнями громадян.

У 2020 році одноразову адресну цільову допомогу отримали 1200 дітей з інвалідністю, у т.ч. хворі на онкологію, на цукровий діабет; захворювання яких пов’язане з наслідками аварії на ЧАЕС; хворі на ДЦП; прикуті до ліжка; з аутизмом; яких виховують батьки з інвалідністю; які виховуються в багатодітних сім’ях; сироти, які мають інвалідність та сім’ї, які виховують двох дітей з інвалідністю.

Адресну цільову допомогу надано особам з інвалідністю, які знаходяться на лікуванні програмним гемодіалізом; особам з інвалідністю I і II гр. по зору; з пересадженими органами; які користуються інвалідними візками; студентам з інвалідністю. Всього таку допомогу отримали 2789 осіб зазначених категорій.

Міською комплексною програмою також передбачено надання одноразової адресної цільової допомоги особам з інвалідністю внаслідок війни у розмірі 1000 грн. Зокрема, до Дня перемоги здійснено виплату одноразової адресної цільової допомоги 306 особам з інвалідністю внаслідок Другої світової війни; з нагоди Дня захисника України таку допомогу отримали 259 особи з інвалідністю внаслідок війни – учасники антитерористичної операції, операції Об’єднаних сил та до Дня виводу військ з Афганістану – 331 особи з інвалідністю внаслідок війни з числа учасників бойових дій на території Республіки Афганістан і на території інших держав.

Реабілітаційну допомогу надано 52 жінкам з інвалідністю після мастектомії (плавання та заняття гімнастикою у басейні). Захід здійснюється спільно з Запорізькою міською громадською організацією інвалідів «Переможемо рак».

Також надається матеріальна допомога на проживання або лікування за особистими зверненнями осіб з інвалідністю до управління соціального захисту населення міської ради  та управлінь соціального захисту населення по районах. У цьому році за таку допомогу отримали  1983 осіб.

Всього у 2020 році у рамках реалізації заходів Міської комплексної програми соціального захисту населення міста Запоріжжя адресну допомогу отримали понад 7,1 тисяч осіб з інвалідністю, на загальну суму більше 9,490 млн. грн.

Вирішення проблем осіб з інвалідністю – один з напрямів діяльності Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

У структурі територіального центру діє 8 відділень соціальної допомоги вдома, 6 відділень денного перебування та 7 відділень комплексної реабілітації дітей з інвалідністю, геріатричний стаціонар.

Сьогодні територіальний центр через свої структурні підрозділи надає широкий спектр життєво-важливих соціальних послуг мешканцям міста, які мають інвалідність – це догляд вдома, соціальна реабілітація та соціальна адаптація, денний догляд та комплексної реабілітації.

Соціальні та реабілітаційні послуги протягом року отримують близько 1200 осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю. 

У відділеннях соціальної допомоги вдома, які функціонують в кожному районі міста, соціальну послугу догляду вдома отримують більше 500 осіб з інвалідністю. Співробітники територіального центру приділяють особливу увагу цій категорії громадян. Соціальні робітники допомагають у веденні домашнього господарства, виконують різні організаційні питання отримувачів соціальної послуги догляду вдома, пов’язані з необхідністю відвідувати різні установи, спостерігають за здоров’ям і при необхідності своєчасно організовують медичну допомогу. У період карантину у зв’язку з коронавірусною інфекцією COVID-19 проводиться велика робота щодо забезпечення цієї категорії необхідними продуктами харчування.

Не залишилися без уваги особи з інвалідністю у відділеннях денного перебування. Охоплені всі напрями досугової роботи, які спрямовані на соціалізацію – від фізичної реабілітації до підвищення комп’ютерної грамотності, інтелектуального розвитку. Продовжено інноваційне направлення роботи «Творча майстерня». У відділеннях денного перебування впроваджено дистанційне надання соціальної послуги соціальної адаптації.

Для молодих осіб з інвалідністю, які отримують соціальну послугу денний догляд у відділенні денного перебування Комунарського району, організовуються заходи щодо соціальної адаптації, дозвілля, а також впроваджені елементи професійної орієнтації (навчання роботи на комп’ютері та швейної майстерні). Співробітники відділення організовують участь для молодих осіб всілякі культурні, спортивні заходи.

На жаль, молодь, яка відвідує це відділення, в основному має серйозні проблеми зі здоров’ям, але при грамотній, терплячою допомоги молоді люди досягають добрих результатів: самі обслуговують себе в побуті, користуються транспортом, комп’ютером, мобільними телефонами, ведуть повноцінний спосіб життя – спілкуються, осягають нове, цікаво і пізнавально проводять своє дозвілля.

Відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю працюють в кожному районі міста, що максимально наближає послуги за місцем проживання дитини. Це унікальна для України система соціальної допомоги та підтримки дітей з інвалідністю та батьків. У 2020 році послуги з комплексної реабілітації отримали близько 400 дітей.

Основними завданнями  відділень є: зменшення та подолання фізичних, психічних, інтелектуальних, сенсорних порушень, запобігання таким порушенням, коригування порушень розвитку, формування та розвиток основних соціальних і побутових навичок у дітей з інвалідністю.

З дітьми працюють досвідчені фахівці, які постійно підвищують професійний рівень в сфері корекції розвитку дітей: практичні психологи, дефектологи, логопеди, вчителі-реабілітологи і асистенти вчителів-реабілітологів, вихователі, музичні керівники, фахівці з фізичної реабілітації.

У відділеннях Заводського, Комунарського та Шевченківського районів працюють групи повного дня перебування, в яких діти отримують реабілітаційні послуги та соціальну послугу денного догляду.

          Особлива увага приділяється дітям з важкою формою інвалідності, які за станом здоров’я не можуть відвідувати відділення. Щодня їм надається послуга надомного психолого – педагогічного патронажу. За графіком вихователь соціальний відвідує дітей та проводить корекційні та розвивальні заняття. А з метою соціальної адаптації, діти підвозяться спецавтотранспортом до відділень де приймають участь в заняттях, які проводять фахівці відділень, розважальних та святкових заходах.

          За останні роки сталися значні зрушення в питанні укріплення матеріально – технічної бази відділень. Капітально відремонтовані приміщення відділень Вознесенівського та Шевченківського районів, виконані поточні ремонти в приміщеннях Олександрівського та Хортицького районів. Щорічно виділяються кошти для придбання сучасного спеціального обладнання, що сприяє підвищенню якості послуг.

          Впровадження протиепідемічних заходів на території міста внесло деякі зміни, але не зупинило роботу з надання соціальних послуг. Відділення  терцентру суворо дотримуються протиепідемічних правил при роботі з особами з інвалідністю, запроваджуються форми дистанційної роботи.

 

24.11.2020

У Запоріжжі надають матеріальну підтримку сім’ям,

в яких виховуються діти з інвалідністю

У рамках Міської комплексної програми соціального захисту населення, яка фінансується з бюджету міста, передбачено низку заходів для підтримки сімей, в яких виховуються діти з інвалідністю.

Зокрема, у листопаді одноразову адресну цільову допомогу у розмірі 1000 гривень отримають 81 дитина з інвалідністю, яких виховують батьки з інвалідністю та 118 дітей з інвалідністю з багатодітних сімей.

Всього з бюджету міста на ці виплати спрямовано біля 200 тис.грн.