Запоріжці з обмеженими можливостями знаходяться під постійною опікою соціальних працівників

01.12.2021

Запоріжці з обмеженими можливостями знаходяться під постійною опікою соціальних працівників

Вирішення проблем осіб з інвалідністю – один з напрямів діяльності Запорізького міського територіального центру соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

Територіальний центр через свої структурні підрозділи надає широкий спектр життєво важливих соціальних послуг мешканцям міста, які мають інвалідність – це догляд вдома, соціальна адаптація, підтримане проживання, денний догляд та комплексна реабілітація для дітей з інвалідністю.

Щороку соціальні послуги отримують близько 1400 осіб з інвалідністю та дітей з інвалідністю.

У структурі територіального центру діє 8 відділень соціальної допомоги вдома, 6 відділень денного перебування, 7 відділень комплексної реабілітації дітей з інвалідністю та геріатричний стаціонар.

У кожному районі міста для осіб з інвалідністю організовано надання соціальної послуги догляду вдома. Протягом року соціальну послугу догляду вдома отримали близько 700 осіб з інвалідністю. Співробітники територіального центру приділяють особливу увагу цій категорії громадян. Особи з інвалідністю мають можливість отримати допомогу у веденні домашнього господарства, у виконанні різних організаційних питань, пов’язаних з необхідністю відвідувати різні установи, у спостережені за здоров’ям і за необхідності своєчасно організувати медичну допомогу. У період карантину у зв’язку з коронавірусною інфекцією COVID-19 ведеться велика робота з забезпечення цієї категорії необхідними продуктами харчування.

Не залишилися без уваги більше 140 осіб з інвалідністю у відділеннях денного перебування. Охоплені всі напрями, які спрямовані на соціалізацію – від фізичної реабілітації до підвищення комп’ютерної грамотності та інтелектуального розвитку. Ситуація з коронавірусною інфекцією COVID-19 внесла свої корективи у роботу відділень денного перебування. Для осіб з інвалідністю, які не мають можливості за станом здоров’я відвідувати відділення організовано проведення заходів соціальної послуги соціальної адаптації в онлайн форматі за допомогою програм SKYPE, VIBER, ZOOM та інш.  

Для 36 осіб з інвалідністю віком старше 18 років, які отримують соціальну послугу денного догляду у відділенні денного перебування Комунарського району, організовуються заходи щодо соціальної адаптації, дозвілля, а також впроваджені елементи професійної орієнтації (навчання роботи на комп’ютері та швейній справі).

На жаль, молодь, яка відвідує це відділення, в основному має серйозні проблеми зі здоров’ям, але за умови грамотної, терплячої допомоги працівників відділення молоді люди досягають добрих результатів: самі обслуговують себе в побуті, користуються транспортом, комп’ютером, мобільними телефонами, ведуть повноцінний спосіб життя – спілкуються, пізнають нове, цікаво і змістовно проводять своє дозвілля.

Для забезпечення тимчасового перебування, підтримки навичок самообслуговування та інших навичок необхідних для самостійного проживання з березня 2021 року впроваджено нову базову соціальну послугу підтриманого проживання у геріатричному стаціонарі, яку вже отримали більше 130 осіб похилого віку та осіб з інвалідністю. Відпочиваючі отримують позитивні емоції, відчувають повагу, турботу та по закінченню перебування у геріатричному стаціонарі можуть повернутися до звичного життя та самостійно поратись по господарству.

У кожному районі міста працюють відділення комплексної реабілітації дітей з інвалідністю (далі – відділення), де можна отримати послугу з комплексної реабілітації дітей з інвалідністю, які вже отримали більше 400 дітей з інвалідність віком до 18 років, а також діти віком до 3-х років групи ризику щодо отримання інвалідності. Дітям надаються комплексні реабілітаційні послуги з соціально-побутової, психолого-педагогічної та фізичної реабілітації, які спрямовані на всебічний розвиток, засвоєння знань, умінь, навичок, досягнення і збереження максимальної незалежності, фізичних, розумових, соціальних здібностей.

Соціальну послугу денного догляду діти з інвалідністю можуть отримати в групах відділень Заводського, Комунарського та Шевченківського районів, де створені умови для соціальної адаптації, розвитку та виховання дітей, харчування, відпочинку, щоденних прогулянок на свіжому повітрі з фізичними вправами та малорухливими іграми задля підтримки та зміцнення здоров’я дітей.

Дітям з інвалідністю, які за станом здоров’я не можуть відвідувати відділення, за місцем проживання надається послуга з психолого-педагогічного патронажу. За графіком вихователь соціальний відвідує дітей та проводить заняття. Також з метою адаптації та соціалізації, участі в заняттях інших спеціалістів, розважальних та святкових заходах діти підвозяться спецавтотранспортом територіального центру до відділення.

Особлива увага приділяється розвитку всіх структурних підрозділів територіального центру, підвищенню якості надання соціальних послуг. З цією метою покращується матеріально-технічна база, впроваджуються сучасні методи роботи. 

Впровадження протиепідемічних заходів на території міста внесло деякі зміни, але не зупинило роботу з надання соціальних послуг. Відділення територіального центру суворо дотримуються протиепідемічних правил під час роботи з особами з інвалідністю, запровадженні форми дистанційної роботи.